Acest site foloseste cookie-uri iar navigarea pe acesta reprezinta consimtamantul tau. Suntem obligati sa te informam de acest fapt. Poti continua linistit. Mai multe informatii.

Alegerea corectă a bicicletei

Postat de Activ Explore 03/10/2016 0 Comentarii Sfaturi practice,Diverse,

Așa cum este de la sine înțeles, alegerea corectă a bicicletei este o decizie deosebit de importantă cu impact pe termen lung, capabilă să influențeze satisfacția, confortul și chiar viziunea asupra acesteia. Dar cum putem ști care este bicicleta ideală, cum ar trebui să arate și ce poate oferi?

 

Echipa ActivExplore este mereu alături de cicliștii activi sau în devenire, îți răspunde la întrebarea "Cum alegi corespunzător o bicicletă?".

 

Așadar, la fel ca în showroomul magazinului, întâmpinăm clienții interesați de o bicicletă cu întrebarea: "La ce vei folosi predominant viitoarea bicicletă achiziționată?". Dacă primim un răspuns exact, specific, de la cineva cunoscător, efortul nostru se înjumătățește , astfel îi vom prezenta gama din magazin specifică tipului de bicicletă ales, continuând cu bike-fitting, accesorizare, garanții și urări de "lanț întins și vânt din spate". Ce se întâmplă totuși când clientul nu știe sau nu este decis în ceea ce privește utilizarea bicicletei?

 

Ei bine, începem prin a preciza cele 3 repere principale și a le descrie pe fiecare în parte:

 

Tipul de relief și traseu pe care se va rula cu bicicleta: O importanță deosebită trebuie acordată acestui aspect care va decide unde și cum va fi utilizată bicicleta. Clientul trebuie astfel să aleagă o bicicletă potrivită pentru zona de munte, deal, sau câmpie și pentru terenul pe care va rula: asfalt, pavate, oraș (asfalt, gropi, borduri, trafic), forestiere și drumuri de țară, poteci montane cu rădăcini și bolovani, sau chiar nisip sau zăpadă. Odată definite aceste aspecte, ar reprezenta un avantaj și cadrul specific în care va fi folosită bicicleta. Astfel putem încadra bicicletele de șosea în cursiere pentru cățărare (cu geometrie pentru urcări), de plat (cu formă aerodinamică), de anduranță (pentru ture lungi), de time-trial și biatlon (specifice sportului practicat) sau cyclocross (atunci când tentația unui forestier e prea mare). Și bicicletele de munte pot fi încadrate în câteva categorii: XC, Trail, Enduro & Freeride și Downhill, asupra cărora vom reveni cu detalii în cele ce urmează.

 

Caracteristicile și echiparea bicicletei: Fiecare bicicletă vine cu o anumită echipare și caracterstici constând în transmisie, sistem de frânare, furcă și cel mai important, cadrul cu geometria, materialul și tehnologiile corespunzătoare. Felul cum funcționează o bicicletă și experiențele pe care le oferă depind în mare parte de aceste aspecte.

 

Bike-fitting (alegerea corectă a dimensiunilor): Cu toate că atunci când ai găsit bicicleta visurilor tale cu geometria, echiparea și culorile ideale de la brandul preferat nu prea ai mai da importanță că e cu o mărime mai mare sau mai mică, aceasta poate avea totusi efecte dezastruase în viitor, provocând inconfort sau dureri în zona lombară sau a mâinilor. Revenind aspura categoriilor expuse mai sus putem intra în detalii pentru a forma o idee clară asupra fiecărui tip de bicicletă.

Citește mai departe despre bicicletele de șosea dacă te simți pasionat de asfalt și viteză, sau află despre bicicletele de munte dacă ești atras de trasee accidentate în afara șoselelor. Bineînțeles, nu am uitat nici de bicicletele de oraș, touring și hibrid în cazul în care îți plac călătoriile lungi pe două roți în jungla urbană sau chiar cea Amazoniana, sau bicicletele mai speciale pentru cei mai excentrici.