Acest site foloseste cookie-uri iar navigarea pe acesta reprezinta consimtamantul tau. Suntem obligati sa te informam de acest fapt. Poti continua linistit. Mai multe informatii.

Biciclete de șosea

Postat de Activ Explore 10/10/2016 0 Comentarii Sfaturi practice,

Bicicletele de șosea sunt biciclete cu roți de 28 inch (700c) și anvelope cu balonul predominant îngust. Acestea sunt utilizate în special pe asfalt, drumuri pavate și chiar și pe forestiere. Ghidonul utilizat este de obicei curbat cu drop-down oferind ciclistului posibilitatea de a schimba poziția mâinilor în diferite moduri pentru o pozitie mai aerodinamică, mai comodă sau mai avantajoasă pe urcări. Geometria cadrului și echiparea sunt special concepute pentru a oferi viteză și control asupra bicicletei.
Categoriile în care se împart bicicletele de șosea sunt prezentate mai jos:

 

Biciclete de curse (cursiere): Sunt biciclete de șosea concepute pentru a oferi viteză și randament maxim atât pe traseele de plat cât și pe urcări abrupte, mulțumită cadrelor ultra ușoare din aluminiu sau carbon. Fiind pregătite pentru a face față diferitelor evenimente din cursă, cursierele au un cadru aerodinamic, cu unghiuri strânse, capabil să raspundă în fracțiuni de secundă frânărilor sau virajelor neașteptate, pierzând din confort în favoarea vitezei.

 

Biciclete de anduranță: Asemenea cursierelor, cele de anduranță sunt biciclete de șosea rapide, cu cadre și echipări ușoare și eficiente atât pe plat cât și pe urcări, aducând în același timp și un plus de confort. Acest lucru este posibil prin modificări aduse cadrului (unghiuri mai "moi", head tube mai lung și top tube mai inclinat) și a poziției șeii și ghidonului. De asemenea unele biciclete au un cadru ce permite utilizarea unor anvelope mai late pentru amortizarea micilor denivelări aducând încă un plus de confort.

 

Biciclete de Time Trial și Biatlon: Biciclete cu o formă extrem de aerodinamică ce obligă ciclistul să pedaleze într-o poziție cât mai ghemuită pentru a reduce la minim frecarea cu aerul conferind mai multă viteză. Deseori acest tip de biciclete este întâlnit și în cursele de velodrom având câteva modificări în configurație. Caracteristicile principale ale unei astfel de biciclete sunt: anvelope cu balonul redus, cadre foarte ușoare și înguste construite aerodinamic, jante înalte și deseori un ghidon special cu prelungiri și suport de coate pentru o poziție cât mai aero.

 

Biciclete Cyclocross: Asemănătoare cu bicicletele clasice de asfalt, cele de cyclocross vin cu un cadru puternic și în același timp ușor ce permite utilizarea unor anvelope cu balon mai mare. Principala caracteristică a bicicletelor de cyclocross este capacitatea acestora de a parcurge trasee diversificate de la asfalt până la forestiere, drumuri de țară, poteci netede sau chiar pe iarbă mulțumită anvelopelor de 28" cu diametrul mai mare și profil aderent și a unei game mai largi de viteze.